Stefanie Bussing

Stefanie Bussing

Praktijk Be all you can Be

Thema: Schaduwwerk 

Titel workshop: Ziekte en dood en het ongemak dat we daarin ervaren

Het is geen geheim dat veel mensen ongemak ervaren rondom de thema’s ziekte en dood. Hoe moet je reageren? Eigen doodsangsten die mogelijk opkomen. Menig klant, die bij mij komt om met behulp van een opstelling te onderzoeken wat een ziekte als kanker hen bijvoorbeeld wil vertellen, deelt met mij verhalen over hoe ingewikkeld ze het vinden om hier met andere mensen over te spreken. Hoe ze vaak meer bezig zijn om de ander gerust te stellen dan dat de ander er werkelijk voor hen is.

Wat maakt dit tot zo’n ‘angstig’ onderwerp voor velen? Wat leeft er in de maatschappij en ook bij ons als opstellers, coaches, therapeuten nog in de schaduw rondom deze thema’s en hoe helpend kan het zijn daar zicht op te hebben?

In deze workshop onderzoeken we met behulp van opstellingen en schijnen we licht op dat wat er in de schaduw leeft in de driehoek van klant – opsteller – maatschappij rondom het thema ziekte en de dood en wat de invloed daarvan kan zijn op de klant en zijn/haar eigen helingsproces rondom de ziekte.

Het gaat onder andere over de helper in ons en waardoor die wordt aangedreven. Mag iemand ziek zijn, of dood gaan? Wat raakt dat in jou, wat mogelijk nog in de schaduw verborgen ligt? Kun je als coach naast iemand aanwezig blijven of ben je geneigd om het te willen oplossen?

Ga je mee op reis om samen te onderzoeken wat er leeft in de schaduw bij jou rondom ziekte en dood en hoe dat mogelijk jouw werk beïnvloedt en in lijn daarmee het helingsproces van de klant?

Over Stefanie Bussing

‘Ik wist het zeker, de ziekte van mijn toenmalige partner was niet voor niets op mijn pad gekomen. Ik moest daar iets mee, om anderen te helpen.’ Deze belofte en projectie naar buiten hielpen mij vele jaren mijn eigen demonen op afstand te houden, tot ik inzag dat wat ik ermee moest in eerste instantie ging over naar binnen kijken, naar waar het mij raakte, naar wat er in mij en mijn systeem om heling vroeg. Dat was zo rond 2012/2013, zo’n 15 jaar na de belofte.

Dit was ook het startpunt van waaruit ik me echt kon gaan specialiseren in het begeleiden van opstellingen bij ziekte en gezondheidsvragen en het blootleggen van het zielvolle perspectief daarbinnen. In de eerste jaren heb ik binnen dit veld nauw samengewerkt met Hylke Bonnema en Henk Fransen en heb ik ook veel geleerd van Stephan Hausner.

Het lichaam en het aanwezig zijn in het lichaam vormt voor mij gaandeweg de jaren steeds meer de basis van waaruit ik werk. Hierbij combineer ik opstellingen en lichaamswerk in het systemisch lichaamswerk, wat ik sinds 2017 ook doorleer aan andere coaches, therapeuten en opstellers in de opleiding Systemisch Lichaamswerk & Ziekteopstellingen.

Het systemisch lichaaamswerk ervaar ik als een krachtige combinatie die steeds weer laat zien dat de lichaamsgerichte benadering helpt om de zielsbeweging uit de opstelling te integreren in het lichaam. Iets wat vaak direct voelbaar (en tastbaar) is voor de vraagsteller.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Stefanie ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan maandag 16 mei 2022 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen