Philippe Bailleur

Living Systems Coaching

Thema: Rituelen en Archetypen

Titel workshop: Archetypes voor het werken met trauma in organisaties


Philippe Bailleur

In mijn werk leerde ik dat trauma zich ook kan ontwikkelen in organisaties en dit naar aanleiding van duidelijk afgebakende, ingrijpende gebeurtenissen zoals een aanslag, een dodelijk ongeval, een ingrijpende en slecht begeleidde verandering.

Tegelijkertijd merkte ik dat meer subtiele, sluipende factoren evenzeer kunnen leiden tot diezelfde dynamieken. Dit onder ogen zien is knap lastig voor veel organisaties. Organisaties houden niet van gezeur. Het moet vooruit gaan.

Met deze interactieve workshop wil ik inzichten en taal aanreiken om ruimte te maken voor heling als dat nodig blijkt te zijn om verder te geraken. Immers, het meest belemmerende voor heling van trauma, is negeren dat het er is. Vaker dan nodig, blijkt vertragen en tijd nemen voor heling dè sleutel om een organisatie terug veerkrachtig te krijgen.

Over Philippe

Na mijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School werkte ik een aantal jaren op de militaire luchtmachtbasis van Melsbroek. Net toen ik in 1996 aangesteld was als personeelsverantwoordelijke, crashte in Eindhoven één van de C-130 transportvliegtuigen van de Belgische luchtmacht. Alle bemanningsleden (BE) en inzittenden (NL) kwamen om het leven. 41 families werden rechtstreeks getroffen en nog veel meer vrienden en collega’s. Nadien werd ik als personeelsverantwoordelijke uitgenodigd om een bijscholing rond emergency- en crisismanagement te volgen. Deze ervaring zorgde voor een kentering in mijn loopbaan. Enkele jaren later, koos ik ervoor om mijn loopbaan helemaal te richten op het begeleiden van mensen en organisaties. 

Ik herinner me nog perfect wat er door me heen ging de eerste keer dat ik een opstelling zag, ondertussen meer dan 15 jaar geleden: “Dit is de taal die ik spreek.” Sindsdien heeft het systemisch werk me niet meer los gelaten.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Philippe ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 5 september 2021 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen