Peter Rombouts

Peter Rombouts

Inter’motion

Thema: Communicatie

Titel workshop (zondag): Dansen met complexiteit

Volgens de Latijnse stam van het woord complexiteit betekent het ‘omhelzen en verstikken’. Tegelijkertijd. Veel menselijke communicatie is moeilijk omdat het de complexiteit van het menselijke (samen)zijn niet erkent. Dit klinkt tegenstrijdig maar is het allerminst. Want moeilijk of ingewikkeld is niet hetzelfde als complex. Complexiteit is niet iets waar je van af wilt of moet oplossen. Nee, het vraagt om het te omarmen en te weten dat je armen nooit groot genoeg zijn. Het vraagt de schoonheid te zien zoals je kan ervaren in het zien van tien kleine vingertjes van een pasgeboren kind. Zo complex, zo klein, het kan alles al, alles is er al.

In onze communicatie ontkennen we vaak de dubbele betekenis van dingen. We ontkennen ‘het tegelijkertijd’. Het is het een of het ander en precies daar zit een blokkade voor echte communicatie, voor meerstemmigheid en voor ware dialoog. Maar wat als we voorbij de woorden ja zeggen tegen de complexiteit. Wat verschijnt er dan? Welke schoonheid laat zich dan zien? Wat wordt er dan erkend?

In deze workshop gaan we met Peter Rombouts voorbij de woorden. We duiken diep in de complexiteit van een aantal vragen. We leren die complexiteit zien, erkennen en waarderen. Op zijn eigen manier opent Peter de ruimte om de spreektaal even te verlaten en de rijkheid van ons menselijke vermogen om voorbij woorden te communiceren vol aan te nemen.

Hij laat ons dansen met complexiteit.

Video interview met Peter (2021)

Dans: de waarde van onbevangenheid

Een vraag kan leiden tot beweging, kan leiden tot dans. Peter stelt zich de vraag ‘Wat is de waarde van onbevangenheid?’ en laat die vraag hem bewegen.

Over Peter Rombouts

Peter Rombouts is veranderkundige organisatieadviseur en drievoudig wereldkampioen Argentijnse Tango.

Peter startte in 2015 zijn eigen bedrijf waarin hij de verbinding tussen dans en organisaties in de wereld zette. Toen hij in zijn systemische opleiding bij het Bert Hellinger Instituut de vraag kreeg – wil je misschien een vraag dansen in plaats van opstellen? – was de kiem gelegd voor zijn huidige werk. Complexe vragen direct in beweging brengen geeft bijzondere inzichten. Zijn betrokkenheid bij de Hoge School voor de Kunsten heeft gezorgd voor een verdere ontwikkeling van zijn methode Dance Dialogue waarin hij systemisch werk, dans en creatieve maakprocessen uit de kunsten combineert. Hij doet dit live en ook door het maken van korte films waarin vraagstukken worden gedanst door dansers op de daadwerkelijk plek waar het vraagstuk ook speelt. Je kan de films zien op www.dance-dialogue.com

Op deze manier maakt hij van vraagstukken iets nieuws waardoor er nieuwe betekenis en zin ontstaat vanuit een diepe acceptatie van wat er zich in het hier-en-nu laat zien.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Peter ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 15 mei 2022 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen