Maaike van der Heiden

Maaike van der Heiden

Bert Hellinger Instituut Nederland

Thema: Chaos

Titel workshop (zondag):  
Chaos: onhandig of behulpzaam?

In deze onderzoeksworkshop gaan we experimenteren met de vragen:

  • Hoeveel chaos is behulpzaam in een systeem?
  • Wat hebben we, in een organisatie en als samenleving, te doen met het gebied wat tussen chaos en orde ligt, oftewel het chaordische veld?

Dit tussengebied vind ik interessant. Chaos zelf is pure levensenergie, wat nog alle kanten op kan. In feite is het een bundel van mogelijkheden. Orde is een structuur waaraan we o.a. veiligheid kunnen ontlenen. Precies ertussen ligt het gebied van de chaorde. Het is de geboortegrond van creativiteit, van innovatie, van emergence, van verwondering. Het chaordische veld.

De totale cyclus loopt echter van destructie naar chaos, dan naar orde en beweegt door naar controle (Simon Robinson).

De workshop

Nederland telt steeds meer inwoners. Om dit in goede banen te leiden zien we soms door de regels de bomen niet meer. Is chaorde nog wel mogelijk?

Wat vraagt het maatschappelijk van ons als we op alle vlakken (onderwijs, woningbouw, jeugdzorg) onszelf toestaan om meer chaorde op te zoeken?

Hoe kan een organisatie een waakzaamheid ontwikkelen om niet te vervallen in controle, maar die levensenergie er te laten zijn?

We beginnen met een korte intro over chaos en chaorde. Daarna gaan we bovenstaande vragen onderzoeken d.m.v. een maatschappelijke opstelling. Met het risico dat als je meedoet er misschien enige verwarring kan optreden.

Over Maaike van der Heiden

Ik ben Maaike van der Heiden en werkzaam sinds 2018 bij het Bert Hellinger Instituut. Je kunt me tegenkomen als trainer en opsteller bij incompany training en – coaching, maatschappelijke vraagstukken en in de opleidingen. Naast dit werk heb ik sinds 2006 mijn eigen coachingspraktijk, waarin ik zoveel mogelijk buiten werk of een activiteit gebruik (bijv. klimmen of hardlopen).

Wat mij blijft fascineren is groei. Van een individu, van een organisatie, van de natuur én van het grotere geheel. Systemische interventies zijn voor mij een logisch, niet te missen onderdeel van groei. Ik glunder als ik als passant even heb mogen bijdragen aan de continue stroom van ontwikkeling.

Ik woon samen met mijn vriend en onze twee jonge kinderen in Mook. Mijn creativiteit komt tot uiting in de liefde voor koken en verder houd ik van Cross Fit en lange reizen maken.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Maaike ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 15 mei 2022 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen