Hans van den Berg

De Verheldering

Hans van den Berg 

Thema: Plek en Positie

Onderwerp: Wat gebeurt er in jou tijdens het begeleiden van een opstelling?

Titel workshop: Een complex en fascinerend gebeuren

De workshop gaat over de plek die je inneemt tijdens het begeleiden van een opstelling. Over de manier van het innemen van die plek. Hoe je de regie neemt, terwijl je dat niet doet. Over de overtuigingen, je intentie, je manieren van bewegen. Die hebben impact op anderen, dus ook op de opstelling, op het systeem, op de protagonist (de vraagsteller), op de representanten. Je bent belangrijk, maar niet al te opvallend.

Er komen ook plaatsen en manieren langs die je verleiden tot een plek innemen die de opstelling geen goed doet. We hebben het over signalen die opgepikt kunnen worden bij anderen, maar ook in jouzelf, terwijl je denkt dat het jouw gewoonlijke gedachten- of gevoelspatroon is. Je blijkt steeds onderdeel van de opstelling te zijn. En, als je niet uitkijkt, ga je de opstelling begeleiden vanuit moeder, vanuit een verdwenen of buitengesloten lid van het systeem, vanuit een deel van een trauma. Je wordt verleid.

Fascinerend om te mogen ervaren. Een complex gebeuren dat we deze workshop wat gaan ontrafelen.

We gaan een aantal oefeningen en praktische voorbeelden ervaren naast wat theorie. Je krijgt een hand-out mee.

Over De Verheldering

De Verheldering is een kleine organisatie met een basisopleiding, een verdiepingsopleiding en masterclasses, naast workshops waar iedereen zich voor kan inschrijven voor een familie-, loopbaan- of organisatieopstelling. In 2014 en 2016 congressen georganiseerd: ‘20 jaar familieopstellingen’ en ‘het belang van geboortegrond’.

Over Hans van den Berg

Ik heb 40 jaar in groepen met psychotherapie en allerlei andere manieren mogen werken. Steeds op zoek naar een methode die snel, diepgaand en liefdevol zou zijn. In het systemisch werk door familieopstellingen heb ik dit gevonden. De laatste 17 jaar kon ik me bezig houden met de inhoud en de vorm van het werk.
Hier heb ik de mogelijkheid gekregen steeds nieuwe dingen te kunnen ontdekken.
Telkens weer heb ik de mogelijkheid gekregen om te onderzoeken wie ‘ik’ ben en hoe ik vrijwillig dit leven kan nemen.
Het is een vak. Een mooi vak.

Toen ik voor het eerst van systemisch werk hoorde werd ik boos. Boos op mijn oplettendheid. Dat ik daar niet eerder van gehoord had. Later kwam naar boven dat ik er al in 1994 over gehoord had, maar hoorde vooral dat er een missionaris achter zat en dat maakte dat ik niet verder had geluisterd. Pas na 2001 ben ik me er mee bezig gaan houden. Eerst ben ik 200 keer vader geweest bij veel verschillend werkende opstellers en daarmee heb ik veel van binnen uit liefdevol mogen ervaren. Tijdens de opleiding bij LametvanZet door een aantal trainers uit verschillende landen, begon ik met de eerste stappen in het begeleiden van het systemisch werk. En nog steeds kan ik met veel plezier het werk voortzetten en mede ontwikkelen.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Hans ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zaterdag 4 september en / of zondag 5 september 2021 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen