Gemma van Steekelenburg

Gemma van Steekelenburg

alles anderZ

Thema: Teams en organisaties

Onderwerp: Naar buiten

Titel workshop: Meer aandacht voor ‘lijf’ en ‘zijn’ in teams en organisaties.

Als mens in gesprek met andere mensen
Werkend en levend in zo veel verschillende systemen
Kun je je lijf als gereedschap inzetten
Het heeft je veel te vertellen
Kun jij er naar luisteren en vanuit daar handelen?

Tijdens dagelijkse werkzaamheden in ‘je werk’ is er over het algemeen veel aandacht voor het praktische wat moet gedaan; bijvoorbeeld de planning en het proces an sich. We maken dan praktische afspraken over het hoe en wat er moet gebeuren. Aandacht voor de mensen die dit uiteindelijk moeten doen en hoe dit voor hun is heeft veel minder aandacht. En als we dan uiteindelijk verder kijken; Hoe vaak vinden mensen er tijdens hun werk tóch wat anders van en wordt dat niet echt uitgesproken? Welk project ken jij wat langer duurde omdat gedurende de looptijd ervan mensen op de rem trapten of ander sabotagegedrag vertoonden?

Daarom…

Is meer aandacht voor ‘lijf’ en ‘zijn’ in teams en organisaties nodig. Dat brengt rust en ruimte in de dagelijkse werkhectiek. Dit ontstaat als een medewerker vanuit zichzelf de beweging naar de ander kan maken. Voorbij de weerstand en verschillende meningen. En weet je …. eigenlijk gebeurt er al veel vanzelf; Als je in de groep stapt, stapt de groep in jou. Waarom zouden we er dan niet meer gebruik van maken?

Bedenk je dat we ’slechts’ 10.000 jaar geleden als jagers en verzamelaars nog buiten in de natuur leefden. Daar waren geen overzichten, planningen en vergaderingen. Men leefde met de seizoenen en wat er was. Het ging om overleven. Die overlevingsmechanismen zijn vandaag de dag nog sterk in ons lijf aanwezig. Het is handig te weten hoe we hier optimaal gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld stress, die we als mens ervaren in het werk wat we doen, kunnen we een plek geven als we aandacht hebben voor ons lijf en het (systemische) ‘zijn’.

Onder andere door de natuur in te zetten in ons dagelijks werk kunnen we de ongekende mogelijkheden van ons lijf ervaren. De natuur is een rustpunt waar je altijd terecht kunt. De plek waar je onderzoekt. Hoe dan? Ze activeert je, verrast je, vind je. De natuur is puur en echt, spiegelt waar nodig en is altijd een bron.

Deze workshop over aandacht voor ‘lijf’ en ‘zijn’ in teams en organisatie, hoe dit systemisch met elkaar verbonden is. Praktisch en ervaringsgericht en deels buiten, in de natuur. Gericht op jou als mens in het grotere systeem.

Over Gemma 

Gemma van Steekelenburg houdt van ruimte en doen wat energie geeft. Ze wordt ingehuurd als systemisch adviseur en coach als er gedoe is in teams en organisaties. Uiteraard werkt ze bij voorkeur buiten in de natuur en alles wat daarbij hoort (o.a. ook paarden). Ze gaat aan de slag met het gehele systeem; wat er boven én onder water zit, binnen en buiten is, dichtbij staat en verder weg ligt. Zo gaat het o.a. over historie, plek patronen, ordening, controle, loslaten, gezamenlijke waarden en communicatielijnen.

Gemma:
‘Wij mensen denken dat we ‘controle hebben’ over alles wat we doen. Dat we lastige situaties met onze ratio kunnen oplossen. Wij zijn echter ook een diersoort. Met nog best veel bijbehorende dierlijke instincten en dito overlevingsdrang. Tel hier onze ingesleten patronen bij op en je beseft dat ‘controle over’ een stuk minder vanzelfsprekend is. Door bewust jezelf ‘live’ buiten te ervaren krijgt je onbewuste ruimte en krijgt ‘controle over’ een nieuwe betekenis.’

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Gemma ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zaterdag 4 september en / of zondag 5 september 2021 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen