Bernice Feller-Thijm

Bernice Feller-Thijm

JustB

Thema: Chaos

Onderwerp: Diversiteit en inclusiviteit

Titel workshop: Voorbij de labels

Om diversiteit in de samenleving echt te laten bloeien, moeten we eerst de diversiteit in onszelf beter leren begrijpen. Als jij er helemaal mag zijn, mag de ander er ook helemaal zijn en dan is een inclusieve samenleving op eens heel dichtbij.

Volledig je unieke zelf kunnen zijn. Vanuit deze kern in verbinding staan met anderen en in staat zijn jouw volledige potentieel vorm te geven. Dat zijn wat mij betreft belangrijke ingrediënten voor een gelukkig leven. Identiteit is hierbij een belangrijk gegeven.

Hoe we onszelf identificeren aan de hand van specifieke kenmerken zou je ‘labels’ kunnen noemen. Wij plakken labels op onszelf, wij plakken labels op anderen en anderen doen dat ook op ons. En deze labels zijn ook nog eens onderhevig aan context. Om een voorbeeld te geven: Op hetzelfde lichaam zou je afhankelijk van de context de labels: vrouw, moeder, vriendin, dochter, echtgenote kunnen plakken. Welk label is belangrijker op welk moment? Hoe veilig is het om je labels te laten zien? Worden labels geïnterpreteerd zoals jij ze uitdraagt? Dit en meer kan leiden tot onzichtbare chaos in jezelf, maar ook chaos die zichtbaar wordt door middel van handelingen en andere vormen van interactie.

Wat als je gewoon jezelf mag zijn, voorbij de labels. Hoe ziet dat er dan uit? Wie ben je dan? Wanneer sta je dan in je kracht? Welke labels horen echt bij jou en van welke labels kan/wil je eigenlijk afscheid  nemen?

In deze workshop ga je door middel van systemische werkvormen op zoek naar antwoorden op o.a. deze vragen. Om diversiteit in de samenleving echt te laten bloeien, moeten we eerst de diversiteit in onszelf beter leren begrijpen. Als jij er helemaal mag zijn, mag de ander er ook helemaal zijn en dan is een inclusieve samenleving op eens heel dichtbij.

 

Over Bernice Feller-Thijm

Ik ben geboren in Suriname en ik woon sinds mijn vierde in Nederland. Inmiddels weet ik door onderzoek naar mijn eigen familiesystemen dat ik mijn roots enerzijds helemaal tot de Yoruba en Hausa tribes in Nigeria kan doortrekken en anderzijds tot plantagehouders afkomstig uit Amsterdam. Wellicht dat mede daarom Amsterdam helemaal als mijn thuis voelt.

In ieder geval kan ik zeggen dat dit alles heeft gezorgd, dat ik situaties automatisch van meerdere kanten bekijk. Ik kan me makkelijk aanpassen aan verschillende omgevingen, ga bij voorkeur holistisch te werk in zowel individuele als teamcoach sessies en kijk open en nieuwsgierig naar de wereld.

Ik nodig anderen graag uit om te onderzoeken wat kleur geeft aan hun perspectieven en kwaliteiten. Inmiddels ruim 20 jaar begeleid en werk ik met teams, waarbij ik help om een ruimte van psychologische veiligheid te creëren, waarin men constructief kan communiceren en oprecht kan verbinden. In mijn leven vormen verschillen, weerstand en complexiteit geen belemmeringen, maar juist de brandstof voor duurzame verandering.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Bernice ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 15 mei  2022 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen