Barbara Hoogenboom

Bert Hellinger Instituut Nederland

Thema: Verandering en beweging

Titel workshop -op zondag-: Kunnen we de reikwijdte van een opstelling beïnvloeden?

Opstellingen kunnen op een verschillende manier effect hebben. Bijvoorbeeld een mentaal effect, waardoor je opeens beseft: ‘ahá, zó zit dat!’, of iets van die strekking. Of een emotioneel effect, waardoor je je opeens op een andere manier verbonden voelt met familieleden of collega’s. Het meest diepgaande effect is wanneer het hele lichaam van de cliënt de tijd heeft om in te nemen, wat ingenomen wil worden. 

Stephan Hausner: “A solution is only a solution if it is allowed to be in the full body”.

Deze uitspraak gaat over de ‘body’ van de cliënt. Wat ik mij nu afvraag, is of het mogelijk is om de het effect uit te breiden naar de ‘group body’, naar een groter collectief. Voorbij het ‘gratis’ effect wat er veelal ontstaat voor representanten en aanwezigen die (onbewust) mee resoneren. Zou je als begeleider invloed kunnen hebben op het vergroten of verdiepen van de reikwijdte? Zodat er meer personen en systemen leren, helen?

Dat wil ik graag onderzoeken in deze workshop. Insteek van de workshop zal zijn, dat ik een opstelling zal begeleiden aan de hand van een vraagstuk van een van de deelnemers. En daarna…dat wat in mij opkomt om het experiment met jullie aan te gaan om te leren of de reikwijdte met en via jullie vergroot en/of verdiept kan worden.

Over Barbara

Barbara Hoogenboom

 Barbara Hoogenboom

Als mede-eigenaar van het Bert Hellinger Instituut Nederland ondersteun ik de verspreiding van het systemische werk in Nederland en (ver) daarbuiten. Ik geef trainingen, begeleid opstellingen en doe (systemische) coaching. 

Wat mij drijft is het brengen van onderling begrip en milde ogen naar jezelf en elkaar, via de weg van de realiteit onder ogen zien en doorvoelen. Als voormalig mediator èn als systemisch professional is het voor mij een tweede natuur geworden om neutraal, nieuwsgierig en oordeelloos te zijn.

Nog steeds verrast het mij hoe dit werk ondersteunt in een diep besef van hoe je naar het leven, systemen en organisaties kunt kijken. Het is tegelijkertijd zó logisch en zó ongrijpbaar.

Ik ben getrouwd, moeder van drie jonge kinderen en woon met mijn gezin in Amsterdam. Verder houd ik van gezond en puur eten (maken) en sporten in de buitenlucht.

Interview met Barbara

Dit interview is vorig jaar opgenomen. Hoor hoe Barbara op een aparte manier in aanraking kwam familieopstellingen.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Barbara ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zaterdag 4 september en / of zondag 5 september 2021 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen