Barbara Hoogenboom – De essentie van het Bert Hellinger Instituut

Het Bert Hellinger Instituut: Je komt bij Voetstappen in het Veld ook namens de school om te laten zien hoe jullie werken. Als een coach op zoek is naar verdieping: waar zijn jullie echt heel goed in? Wat is jullie specialiteit?
Ik denk dat wat wij doen bij de essentie nog steeds heel dicht ligt bij Bert Hellinger, bij zijn oorspronkelijke beschrijving van de gewetens en de werkingen en principes binnen die gewetens. En dat we tegelijkertijd ook fenomenologisch zoals hij is continu ook openstaan voor nieuwe ontwikkelingen, dat de dingen weer anders kunnen zijn als dat we dachten dat ze waren. Dus er zijn ook nieuwe principes of nieuwe inzichten en nieuwe termen vanuit ons in de wereld gekomen.

En ik denk dat als het gaat over mensen die een opleiding zoeken…. wat ik merk in de cursisten die ik spreek die ook elders opgeleid zijn .. volgens mij is dat kenmerkend voor ons, is dat wat we willen is je een ambacht leren. En of het nou gaat over familieopstellingen, organisatieopstellingen of systemisch coachen, of systemische pedagogiek, het gaat om het ambacht. En in het ambacht neem je natuurlijk jezelf mee. En het is in die volgorde.

Vandaag had ik een aantal intakegesprekken met mensen die bij ons de opleiding familieopstellingen willen volgen en daar maak ik ook heel helder in: het is niet een therapiegroep. Natuurlijk nemen we allemaal ons hele hebben en houwen mee en dat hoeft allemaal niet opgelost te zijn, het hoeft ook niet makkelijk te zijn, maar het is wel zo dat het doel is dat dat we een ambacht gaan leren met elkaar. Dat je je eigen vraagstukken daarin inbrengt, maar dat leren voorop gaat. Dat kan betekenen dat soms een opstelling niet afgerond is. Of dat als eerste, na een oefenronde, aandacht uitgaat naar degene die mocht oefenen en niet naar degene die de vraag heeft ingebracht. Dat is natuurlijk af en toe lastig. En de ervaring is dat mensen het heel erg fijn vinden omdat ze die manier ook gewoon heel helder vinden, hoe we dat bieden.

Ik zag dat het Bert Hellinger Instituut ook bezig is met nieuwe stromingen, met een nieuwe insteek. Volgens mij richting cultuur ook, dus niet perse organisatie, maar ook op het gebied van landen.
Sowieso komt er ontzettend veel op ons af, vanuit het buitenland. Hellinger heeft in zo ontzettend veel landen gewerkt, dus die heeft familieopstellingen echt verspreid over de wereld. Er zijn dus ook heel veel docenten en trainers en facilitators op dit gebied over de hele wereld. Als het gaat over organisatieopstellingen is het toch vooral mijn collega Jan Jakob Stam die dat echt heel veel stappen verder heeft gebracht en waar we als Hellinger-instituut ook op herkend worden. Dus vooral op dat onderwerp worden we ongelofelijk veel uitgenodigd in het buitenland om bijvoorbeeld familieopstellingen, -opstellers het stuk organisatieopstellingen te leren. Want organisatieopstellingen is echt wat anders dan familieopstellingen. En wat er verder ook op ons afkomt is dat je kijkt vanuit organisatieopstellingen en dan in Nederland is dat heel vaak vraagstukken van organisaties ook meteen raken aan maatschappelijke vraagstukken. Weet je, dus als je vanuit de zorg of vanuit het onderwijs of vanuit de politiek of vanuit gemeentes opstellingen doet, dan ontkom je er eigenlijk bijna niet aan om als begeleider ook een holding space, een draagkracht te hebben voor de maatschappij die eigenlijk de organisatie binnenkomt en dus ook je opstelling binnenkomt.

Wil je Barbara ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 5 mei 2019 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen