Deze training is geweest

Hylke Bonnema – Verborgen Verhalen

Ma 4 Juli 2022
Van 9:30 tot 17:00

Locatie:

Het Zendstation, Lopikerkapel, Biezendijk 4

Aanmelden

In de onderstroom zit enorme warmte en kracht, maar verborgen verhalen kunnen deze potentie gevangen houden. Het vergt moed om samen met je cliënt de onderstroom te onderzoeken en te ontdekken wat er speelt. Toch is het de moeite waard: genomen daderschap leidt tot nieuwe daadkracht.

Op maandag 4 juli gaat Hylke Bonnema je een dag meenemen rond  ‘Verborgen Verhalen’. Heb je de moed om te luisteren naar wat het veld, je onderbewustzijn en wat jouw verborgen verhalen je te vertellen hebben? Ben je bereid ernaar te handelen in je werk? Dan neemt Hylke je graag mee op avontuur in deze Masterclass.

Hylke Bonnema gaat met je op zoek naar je eigen verborgen verhalen en op zoek naar de waarde van deze verhalen. Hij deelt zijn kennis als het gaat om zelf leren werken met Verborgen Verhalen; de verhalen van onze cliënten waar de potentie gevangen zit.

Daderschap en slachtofferschap is de basis geweest van opstellingswerk. De start van opstellingswerk was toen Bert Hellinger ‘Primal Scream Therapy’ leerde bij Igor Janov. Primal Scream gaat over die hele diepe oerschreeuw uit de buik. Deze vorm van lichaamsgericht werken helpt bij het op zoek gaan in de onderstroom naar daderschap en slachtofferschap.
Bert zag dat een aantal oude ideeën uit de psychoanalytica niet klopte en hij heeft deze lijnen losgesneden. Daarna heeft hij zijn scriptie hier aan gewijd. Daderschap en slachtofferschap is iets waar Hylke de specialist in is geworden binnen het Systemisch Werkveld.

Verborgen verhalen

Bert Hellinger zei het al: “Het nieuwe opstellen gaat over daar waar ik en mijn cliënt (en de representanten) samen worden meegenomen door iets groters.”

De cliënten die jij krijgt in je praktijk resoneren in de onderstroom ook met jouw verborgen verhalen. Hier hoef je niet van te schrikken, en het is ook niet zo dat je je hierdoor niet moet laten raken. Integendeel. Juist door je laten raken krijg je informatie, zowel jij als de cliënt. Juist daar zit de heling.

Wat heel fijn is om te beseffen: In plaats van donkere plekken, zijn je verborgen verhalen een soort schatkisten, innerlijke krachtbronnen in je psyche. Het zijn letterlijk psychische ingekapselde dingen, die ook fysiek ingekapseld kunnen zijn. Het heeft iets vastgezet in ons lichaam. En precies daar waar we soms bijna niet naar durven te kijken, precies daar zit een enorme levenskracht in verborgen. Een kracht die kan vrijkomen als we dapper durven zijn.

Als je verborgen daderschap in je geschiedenis vindt dan zie je ook dat je daadkracht letterlijk groter wordt.

Hier een interview met Hylke over de Masterclass. Of lees hieronder verder.

 

Wat ga je leren in deze Masterclass?

Als we ons licht durven laten schijnen op een verborgen verhaal… is het geen verborgen verhaal meer. Voor dat je dit doet moet je erkennen dat je ergens loyaal aan bent geweest en bent mee genomen in de afdek-tendens.

Bijvoorbeeld in een verhaal dat een vader de klootzak is: want ook moeder heeft haar verantwoordelijkheid, en vader heeft ook slachtofferschap. Dat geldt ook bij misbruik. Er is iemand echt iets aangedaan, maar het ingewikkelde is dat slachtofferschap ook een gevoel van kracht kan geven. “Dan heb ik recht op…”. En verander je dan niet in een dader?

We gaan met elkaar kijken naar de achtergronden van daderschap, slachtofferschap en de verhalen die we onbewust verborgen houden. En we gaan op zoek naar de enorme potentie, ruimte, ontspanning die er in verborgen zit.

Daarnaast wil Hylke ruimte maken voor onze verborgen verhalen, voor de verhalen waarvan we echt helemaal nog geen weet hebben, de diepe familiegeheimen. De verhalen die ons, zowel op individueel als collectief niveau, remmen in wat we werkelijk willen doen in dit leven.

Als we het hebben over verborgen verhalen, mogen we automatisch kijken naar onze eigen positie in de visie op slachtoffer- en daderschap. Zelf heeft Hylke een enorme transformatie ervaren bij een opstelling van Bert Hellinger, toen hij als representant op de plek mocht staan van een Oostfront soldaat. Door het verborgen daderschap te omarmen, kwam er nieuwe daadkracht, moed en ruimte vrij om nog meer zichtbaar te worden met zijn zielsmissie. Direct daarna heeft hij doorgepakt met de oprichting van de Academie voor Opstellingen. Hij wil jou als coach ook je krachtbronnen laten ontdekken via jouw verborgen verhalen in systemisch werk.

Het vergt moed om in de onderstroom te onderzoeken, en te ontdekken dat er een enorme warme zit in de verborgen verhalen.

Over Hylke Bonnema 

Hylke Bonnema (1974) is van huis uit psycholoog. Al tijdens zijn studie kwam hij in contact met het systemische werk van Bert Hellinger – de grondlegger van het Systemische Werk – en volgde intensieve trainingen bij hem. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een expert in familieopstellingen.

Hylke werkt volkomen intuïtief en integreert daarbij zowel kennis als weten. In plaats van uitleggen aan de hand van theorieën gebruikt hij graag de vorm van ‘het gewoon doen’.

Hylke onderzoekt dat wat zich aandient bij mensen in een opstelling, en nodigt uit om dat helemaal aan te gaan. Door zijn energie word je meteen voor 100% geconfronteerd met je eigen proces. Hij gaat bij je op zoek naar het verborgen potentieel en rust niet voordat het naar boven mag komen.

Voor wie is de Masterclass bedoeld?

 • Voor iedereen die systemisch werkt, met individuen of in groepen.
 • Voor iedereen die meer wil weten over zijn of haar eigen verborgen verhalen
 • Voor iedereen die ruimte wil scheppen in het werken met de cliënten die op zijn of haar pad komen.
 • Voor iedereen die geïnteresseerd is verborgen verhalen, in goed en fout, in -oorlog-geschiedenis.
 • Voor iedereen die beseft dat de wereld niet in zwart of wit is op te delen maar dat insluiten en ontdekken juiste ruimte vrij maakt.

Wat levert deze Masterclass je op?

Na de Masterclass:

 • Weet je meer over je eigen verborgen verhalen, en kun je hier kracht uit putten in plaats van dat het je afzwakt.
 • Is er ruimte voor de verborgen verhalen van cliënten die hiervoor in de schaduw bleven.
 • Heb je meer kennis over slachtoffer schap en daderschap, over ‘goed’ en ‘fout’, zichtbare en onzichtbare dynamieken en krijg je handvaten om hier zelf ook meer mee te werken.

Daarna ontstaat er bij je meer moed waar dit nodig is:

 • Je durft als systemisch coach in een impasse te komen, je durft geraakt te worden in je eigen diepe pijn, je durft fouten te maken, je durft in verbinding te zijn, je durft je lichaam als het instrument in te zetten…
 • Je geeft je cliënten dit dus ook als voorbeeld, waarmee er een open werkveld ontstaat waartussen de volgende beweging in gang gezet kan worden.

Praktisch 

 • Als deelnemer is ervaring met systemisch werk en opstellingen gewenst.
 • De dag start om 9:30 met ontvangst met koffie en thee
 • 10:00 start de daadwerkelijke Masterclass
 • 17:00 eindigen we
 • Entree is inclusief koffie en thee, fruit, sappen, en een uitgebreide lunch
 • Er is plek voor 40 deelnemers
 • Heb je vragen? Bel 015 30 30 28 0 of e-mail: arjan@voetstappeninhetveld.nl

Geef hieronder aan hoeveel plekken je wilt reserveren.
Druk op ‘Aanmelden’ om je plek te reserveren.

Hylke Bonnema – Verborgen Verhalen

247,00

Uitverkocht

Categorie:

Beschikbaarheid

Uitverkocht